top of page
Aardpen slaan

Aardpen slaan!

Op zoek naar extra veiligheid voor uw elektrische installatie of groepenkast in uw nieuwbouw- of bestaande woning? Het slaan van een aardpen biedt u de gewenste veiligheid. Een aardpen leidt de ontsnappende stroom naar de aarde, waardoor schade bij kortsluiting wordt voorkomen en gebouwen en elektrische apparaten worden beschermd tegen overspanning.

Wettelijke verplichtingen en cruciale maatregelen

Het belang van een aardpen

Een correct aangesloten aardpen is wettelijk verplicht in de meterkast en cruciaal voor aardingsinstallaties. Zowel binnen als buiten uw woning biedt een aardpen optimale veiligheid door stroom bij calamiteiten naar de aarde af te leiden. Indien er geen aardpen aanwezig is, dient deze geïnstalleerd te worden. 

 

Moderne woningen zijn standaard uitgerust met deze verplichte veiligheidsmaatregel. Voor oudere panden kan dit echter anders zijn. Vanaf het midden van de jaren ’70 werd het slaan van een aardpen verplicht bij de bouw van nieuwe woningen, met als doel de groepenkast te beschermen tegen kortsluiting en overbelasting.

Aardpennen

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk

electricien 6.jpg

01

Kennismaking met de eigenaar en woning

Voor we starten, leren we uw huis of pand kennen en maken we een plan op basis van uw behoeften en inspectie van de installatie.

electricien 7.jpg

02

Maatwerk elektrische oplossingen

We ontwikkelen een op maat gemaakt plan dat is afgestemd op uw specifieke elektrische behoeften en financiële mogelijkheden.

electricien 8.jpg

03

Deskundige elektriciens voor veilig vakwerk

Onze deskundige elektriciens garanderen vakmanschap en veiligheid, zodat uw project in goede handen is.

electricien 5.jpg

04

Grondige inspectie en nazorg

We voeren na afronding van het werk een grondige inspectie uit om te zorgen dat alles naar behoren werkt en aan uw verwachtingen voldoet.

wanneer moet u een aardpen slaan?

Onmisbaar onderdeel van huisbeveiliging

Wanneer moet u een aardpen slaan?

Een aardpen, zowel binnen als buiten uw woning, is van vitaal belang voor de veiligheid. In geval van calamiteiten leidt deze de stroom veilig weg naar de aarde. Als er nog geen aardpen aanwezig is, is het essentieel om er een te laten installeren.

Het slaan van een aardpen is een van de belangrijkste maatregelen om uw huis te beschermen tegen de gevolgen van kortsluiting en blikseminslag. Zonder aardpen bestaat het risico dat uw huis onder stroom komt te staan, wat brand kan veroorzaken.

Het correct aansluiten en monteren van de aarding zorgt ervoor dat uw elektrische installatie in zowel bestaande als nieuwe woningen veilig blijft functioneren, zelfs bij blikseminslag en kortsluiting.

De sleutel tot elektrische veiligheid

Hoe gaat het in zijn werk?

Door aarding wordt voorkomen dat een apparaat onder stroom komt te staan bij een defect. Bij een storing leidt de aardvoorziening de stroom veilig af naar de aarde, waarbij de stop in de meterkast doorslaat of de aardlekschakelaar de stroom uitschakelt.

Het slaan van een aardpen vereist expertise en erkenning als elektricien. De bodemgesteldheid en lagen van de grond spelen een cruciale rol bij het bepalen van de geschiktheid voor een aardpen. Een ervaren elektricien zal de bodem onderzoeken om de juiste lengte en dikte van de aardpen te bepalen. Op basis van grondanalyse wordt de aardpen geïnstalleerd met de benodigde koppelstukken en aardingsdraad voor optimale veiligheid.

aardpen
hoe diep meet een aardpen?

Meer dan 15 meter!

Hoe ver moet de aardpen de grond in?

Na grondig bodemonderzoek bepaalt een elektricien de optimale diepte voor het slaan van de aardpen. Diepte, lengte en dikte van de pen zijn nauw verbonden: hoe dieper de pen moet, des te langer en dikker hij moet zijn. Speciale moffen en koppelstukken maken het mogelijk om de aardpen tot meer dan 15 meter in de grond te brengen voor effectieve werking.

De dikte van de aardpen is eveneens cruciaal. Diepte bepaalt de dikte: hoe dieper de aardpen, hoe dikker hij moet zijn. De aarddraad, bevestigd aan de aardpen, wordt vervolgens geïnstalleerd in de meterkast. Voorheen werd vaak een waterleiding in de badkamer gebruikt voor aarding, vanwege de geleiding naar de grond. Echter, vanwege striktere regelgeving is deze praktijk nu verboden en niet langer relevant.

Onze projecten

Hier zijn wij trots op!

Bij DES Elektrotechniek voeren we diverse projecten uit, van woningbouw en utiliteit. Ontdek snel onze succesvol afgeronde projecten en zie zelf de diversiteit van onze expertise!

DES Elektrotechnieken heeft deze bedrijven al voorzien van elektriciteit!

Bessems Marketing Maastricht
Maastricht Marketing

Wij zijn werkzaam in héél Limburg!

Professioneel aardpen slaan

Bij DES Elektrotechniek zijn we trots op onze hoogwaardige diensten voor aardpen slaan in heel Limburg.

Onze ervaren elektriciens begrijpen het belang van een veilig en efficiënt elektrisch systeem voor uw huis of bedrijf.